Bicogó Maraton alapszabályzata

A legfontosabb szabály: eggyel kevesebb kerékpár van, mint ahány fős a csapat. Ezért egy versenyzőnek mindig kocognia kell, a csapat többi tagja követheti őt kényelmesen kerékpározva, vagy előre tekerhet a váltás helyéig, ahol pihenhet, étkezhet, lazíthat, szerelhet, de minden csapattagnak legalább 1 kilométert futnia kell.

A maratoni távot 8 szakaszra osztva váltási helyeket létesítünk, a telepített frissítő és váltóhelyek távolságát az útvonal jellege befolyásolhatja (pl. veszélyes kanyar, forgalmas kereszteződés). A szakaszok hossza 4400-6600 m között változik.

A jelentkezők edzettségi állapotukat ismerve, különböző teljesítési szintekre jelentkezhetnek.

Csapatlétszám szerinti kategóriák:
- 2 fős csapat / 1 kerékpár + 1 futó / váltva (piros váltóbot)
- 4 fős csapat / 3 kerékpár + 1 futó / váltva (sárga váltóbot)
- 8 fős csapat / 7 kerékpár + 1 futó / váltva (kék váltóbot)
- 9-20 fő maximum / 1 futó + a többiek kerékpáron / váltva (zöld váltóbot, csak szabad váltású kategóriában)

Csapatlétszámtól függetlenül két váltási kategória van:
- kötött váltású kategória (kizárólag teljes szakaszok megtétele, az állomást jelző tábla után 30 méteren belül kell váltani.
- szabad váltású kategória - bárhol, bármikor lehet váltani a többi futó zavarása nélkül.

Minden csapattag vállalja legalább 1 km lefutását, becsületszóra!

Célba érkezéskor a futó beérkező ideje számít, de minden csapattagnak be kell érkeznie a célba a futóval. A benevezett csapatok teljesítményét rangsorolják, valamint "örökös" listán regisztrálják, a teljesítésről kapnak igazolást.

Csapatonként +1fő kerékpáros segítő mehet a mezőnyben, de a segítő nem minősül versenyzőnek, ezért a frissítő állomások szolgáltatásait nem veheti igénybe.

Bármilyen szintű csapatok szerveződésében, toborzásában a szervezők segítséget nyújtanak, ha a jelentkezők ezt kérik (pl. ha nincs elég társad saját csapat alakítására).

A verseny útvonalát érintő Tisza gáti szakaszra, gépkocsival, csak a versenybíróság által kiállított engedéllyel szabad felhajtani!